Lidmaatschap SPA   
Kandidaten SPA   
Wilco Belgraver Thissen
Wilco Belgraver-Thissen

Wilco Belgraver Thissen
Woonachtig in Sittard 
Leeftijd : 39

  • TU Eindhoven: Bachelor informatica, Master Embedded Systemen
  • Werk: Embedded Software Engineer en Team Leider
  • Coördinator Limburg van Algmenene Waterschaps Partij
  • Evenementenverkeersregelaar Foetelear

Ik heb afwisselend periodes in Holland en deze gemeente gewoond en alles
bij elkaar alweer ruim mijn halve leven hier in Sittard-Geleen. Dit voelt ook als mijn thuis, hier ben ik sinds mijn 8e opgegroeid en ben ik op de middelbare school mijn vrouw, ‘ein richtig zittesj maedje’ tegen gekomen. Hier is ons netwerk en zijn we dus teruggekomen om onze dochter en inmiddels ook haar zusje en broertje op te laten groeien. Ik ben dan ook regelmatig fietsend in de stad te zien met een kind naast me of achter me in de ’tandem’ aangezien we bijna alles met de fiets doen. Ik heb hierdoor regelmatig een andere blik op bereikbaarheid dan vele anderen.

Wij wonen in een 100 jaar oud klushuis wat we stap voor stap zelf aan het verduurzamen zijn. Dus eerst ventilatie op orde, dan isolatie, ondertussen rekening houden met de toekomstige lage temperatuur verwarmingen en als dit ver genoeg is kan er aan de energievoorziening begonnen worden. Doordat ik dit al sinds 2014 heb zitten bekijken heb ik een redelijk beeld hoe je een huis, of liever hele blokken zou kunnen verduurzamen. Die kennis wil ik graag inzetten om met zijn allen verder te verduurzamen op een kosten effectieve manier en zonder mensen over te leveren aan een monopolist. Dit betekent dus dat mensen niet gedwongen naar een warmtenet moeten tenzij daar een echte keuze is aan leveranciers.

Duurzaamheid is voor mij belangrijk, het gaat namelijk niet alleen om zelf nu aangenaam te leven, maar ook voor in de toekomst en de generaties na ons. Ik ben dus begonnen met kijken naar ons eigen huis en van daaruit wat daar invloed op heeft. Zo kom je bij zaken als water wat soms te veel en soms te weinig is, hittestress en stedelijk groen. De zaken die een stadsklimaat aangenaam kunnen maken maar als ze niet goed beheerd worden leiden tot problemen. Voorbeelden hiervan zijn de stedelijke hitte eilanden, de nieuwe aanplant die regelmatig de eerste jaren niet doorkomt etc. Droge voeten is dus niet het enige belang, we moeten ons best doen water zo veel mogelijk lokaal te bufferen zodat de planten en dan vooral bomen overleven en met hun verdamping onze stad in de zomer aangenaam kunnen houden. Dit betekent wel dat er dan dus overal voldoende grote en dus oude bomen moeten staan. We moeten dus zuinig zijn op ons groen, kijken waar we zaken kunnen behouden en niet denken dat kappen en herplanten bij een project makkelijker is. Idealiter zou er voor iedere gekapte jaarring een jaarring duurzaam terug geplant moeten.

In de aanloop naar de verkiezingen van 2018 ben ik in aanraking gekomen met SPA op facebook via de epistels van Jack Renet waarin de situatie scherp geanalyseerd werd. Ik heb me hier nogal over verbaasd dat de politiek hier zo weinig mee deed en nogal vreemde beslissingen neemt.
Dit disfunctionele patroon heeft zich helaas sindsdien vele malen herhaald. De analyse zelf, en het feit dat SPA op deze manier tot zijn standpunten komt heeft mij voor SPA doen kiezen.
Dit disfunctionele patroon is het stuk bestuurscultuur waar ik graag verandering in wil brengen zodat er weer op een eerlijke manier gewerkt wordt met oog voor de burgers. Waarbij inspraakrondes er niet zijn om een vinkje op de checklist af te vinken maar uitgevoerd worden met oprechte interesse en wil om een plan te verbeteren op basis van de inspraak. En dus ook zoveel mogelijk mensen hierin te willen betrekken.